fbpx

Abordăm hârtia ca expresie a reînoirii

Mai demult afirmam într-o postare undeva pe net, cum că noi în atelier nu creăm obiecte ci ne creăm lumea. Asta în sine poate fi un subiect îndelung de dezbătut, însă ne vom opri asupra unui aspect concret, pe care l-am deblocat ca pe o ușă în calea noastră.

O ușă care tocmai a lărgit exponențial orizontul posibilităților, nu numai de a crea noi articole îndreptate înspre tot felul de domenii de folosință, dar mai ales faptul că am adăugat zale la acest lanț al cunoașterii cât mai largi a devenirii unui obiect.

Faptul că, nu numai că urci înspre diversitatea de posibilități în fața cărora ești supus, plecând de la un anumit suport, în cazul acesta un material, dar și să cobori îndeajuns de mult încât să creezi și să transformi efectiv materialul pentru a-ți crea suportul, ca mai apoi să te duci cât mai departe în cunoaștere.

Astfel ne creăm lumea și aceasta emană mai departe.

Să vă fac cunoscuți primii pași din această lume.

Încă de anul trecut de la utilizarea hârtiei în diverse proiecte, precum lămpile de stare sau cutiile de bijuterii, am dorit să experimentăm și mai mult cu acest material pentru a ne scălda în marea de idei ce urmau să apară în urma acestui fapt.

Prin urmare după ceva documentare, am încropit un experiment și am lăsat practica să vină cu învățăturile sale. Cele câteva foi care au ieșit, deși destul de groase și nu foarte mari, și-au găsit repede rostul printre filele cărților ca semne de carte, foarte apreciate de altfel. Iar ca o scurtă paranteză cartea Plămădim idei vine însoțită de un astfel de semn, cu plante și flori de câmp.

Vedeți voi, toate lucrurile în lumea asta există și nu există în același timp. Ceea ce le face să existe este însă acea suflare de viață pe care o eliberăm din forța noastră creatoare. Indiferent de ce scală vorbim.

De ceva timp ne-am mutat cu atelier cu tot într-un sat din câmpia Banatului, un sat fără o voce anume, unde doar grânele și păsările de deasupra se întâmplă. Însă numele lui ascunde o poveste încă nedescoperită în totalitate – IOHANISFELD.

În acest sat ne-am găsit liniștea de a crea dar și susținerea, căci ne-am potrivit taman la fix cu faptul că Școala fiind intrată proaspăt în vacanță, a început renovarea, iar totodată toate cărțile și manualele ieșite din uz, din interes și din programa școlară urmau să fie ori aruncate ori trimise în altă parte.

Așa că ne-am trezit în fața unei grămezi de cărți, reviste și manuale vechi și în primă fază le-am cărat pe toate pentru a fi triate. După cum ne stă în fire, nu ne vom opri la un singur loc de joacă ci vom explora cât se poate de mult acest număr impresionant de maculatură pusă la un loc.

Iată câteva dintre planuri: le vom selecta și vom decide care dintre ele încă mai pot prezenta interes și le vom organiza într-o Bibliotecă care se consumă , adică cine vine în vizită poate să ia orice carte își dorește, fără permis și fără să o înapoieze.

Vom păstra coperțile tuturor cărților pe care le vom folosi la producerea de hârtie nouă cu speranța că vom putea crea împreună cu alți doritori colaje pe anumite tematici etc.

Însă până la a face altceva, ideea acestui articol este de a arăta cititorului câteva fragmente din ceea ce deja capătă formă și anume – transformarea și reînoirea hârtiei, din altă hârtie veche, și cum întreaga experiență este abordată sub simbolismul transformării, a reînnoirii și al meșteșugului, care prin etapele sale păstrează permanent contactul dintre creator și creație.

Mai jos aveți ca exemplu afișată o galerie de fotografii cu procesul de manufacturare a unor coli de hârtie cu plante din flora spontană de pe câmpurile din jurul satului. O hârtie robustă dar delicată prin aspectul său bogat în diversitatea de flori și totodată foarte frumos mirositoare. Hârtia rezultată din aceste prime șarje va fi transformată în câteva elemente ce vor fi folosite pentru promovarea localității. Totodată secțiunea de papetărie manuală din shop vă stă la dispoziție pentru achiziționarea de produse rezultate dintr-o astfel de hârtie.

La fiecare fotografie există și o scurtă explicație în subsolul acesteia. Din moment ce avem toate piesele puse cap la cap vom oferi celor ce doresc și ateliere în care își pot produce singuri hârtia. Nu vom ști cu certitudine când se va întâmpla acest lucru, însă toate evenimentele le vom anunța aici.

Procesul fiind construit din pași stimulatori și senzoriali, oferă o experiență, aș putea spune terapeutică. Iar despre procesul transformării hârtiei din vechi în nou ca experiență terapeutică vom scrie într-un articol ulterior.

Până atunci vă dorim vizionare plăcută!


Alătură-te comunității noastre și fii printre primii care află de noutățile LUN

După abonare verifică emailul pentru confirmare! În acest fel ne asigurăm că newsletter-ul nu va fi considerat spam.