fbpx

Linia

Tot ce există are o linie, un contur pe care dacă îl parcurgi, definești ceea ce există în interiorul lui, a ceea ce ai cuprins. În stare naturală, această linie înconjoară caracteristicile obiectului, exact îndeajuns pentru a face acel obiect să fie acel obiect. Surprinde esențialul și face acest lucru în cel mai clar mod posibil.

O pasăre are elementele definitorii unei păsări, o picătură de apă e întotdeauna o picătură de apă indiferent cu ce viteză cade din nori. Are linia ei, identitatea ei. La nivel molecular, ca să existe exact în acea formulă, particulele trebuie să se afle în armonie una cu cealaltă pentru a reda, în definitiv, forma și caracteristicile întregului, indiferent dacă vorbim de o păpădie sau de o plantă Venus.

Designul organic nu încearcă să imite natura, căci cineva deja face asta, tocmai ea însăși. E dreptul ei autentic și original. Dar fiindcă ne cuprinde și pe noi înșine o putem observa și învăța de la ea. La rândul nostru suntem creatori, și consider în termeni largi, că acesta este chiar sensul vieții, să continuăm să creăm, nu doar să consumăm și poate mai rău să distrugem.

Fotografiile alăturate arată câteva exemple de linii ale unor sculpturi atribuite unor obiecte funcționale. Fiecare linie indiferent de curbură, de frântură, de întrerupere este perfecționată și șlefuită până în punctul în care definește prin armonie identitatea noului obiect. Când creez sunt linia, când nu creez, o admir!

Contururi